E-Sigara Hakkında

En temel seviyelerinde elektronik sigaralar, alternatif bir nikotin dağıtım sistemidir. CDC'ye göre (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) sigara tütünü ABD'deki her beş ölümden birinden sorumludur. Durumun talihsiz ironisi, sigarayla ilişkili hastalıklara neden olan bileşenlerin bir sigarada önemli bir bileşen olmamasıdır. Sigara içenler nikotin almak için katran, karbon monoksit, arsenik, formaldehit ve karsinojenleri teneffüs ederler. Bu yüzden e-sigaralar var, çünkü nikotin almak için kendinizi riske atmanız gerekmez.

 

Elektronik Sigara Nedir (Dumansız Sigara)?

Sigaraların kalın, keskin dumanını üretmek için tütün yaprakları yakmak yerine, e-sigaralar ( e-sigaralar veya elektronik sigaralar olarak da bilinir), bir buhar üretmek için ısıtılan saf farmasötik dereceli nikotin kullanır. Bu, aynı sebepten dolayı dumanla aynı değil, çünkü kaynar su tavasından “duman” almıyorsunuz. Hiçbir şey yanmıyor, sadece ısıtıyor. Elektronik sigara, nikotin içeren bir sıvı ile aynı şeyi yapar ve sıvının bileşenleri kontrol edilebildiğinden, sigara içen kimyasalların sayısı önemli ölçüde azalır.

 

E-Sigara Nasıl Çalışır?

Bir e-sigara için üç temel bileşen vardır. Pil normalde lityum iyonudur ve e-sigaranın daha uzun kısmıdır. Vidalı kartuşta iki parça vardır, “atomizer” ve e-sıvı. Bir atomizer, esas olarak nikotin içeren sıvıyı bir buhara dönüştürmek için işlev gören bir küçük ısıtıcı anlamına gelen karmaşık bir sözcüktür. Süreç nispeten basittir; Konsantre ısı, enerjiyi, atomların birbirine yapışmasına ve duman benzeri bir buhara dönüşmesine izin veren sıvıya iletir. Ateşleme tuşuna asılır bataryadan gelen güç  atomizere gelir coil (iç atomizer) kısmında buhar oluşur ve kullanıcı, elektronik sigara ağızlığı üzerine soluduğunda normal olarak aktif hale gelir.


Likit 

Elektronik sigarada kullanılan Likit, bir avuç malzemenin bir karışımıdır. İlk olarak, nikotin (Londra'daki Kraliyet Hekimler Koleji'nin “çok güvenli bir ilaç” olarak anılacaktır), daha sonra propilen glikol ( astım inhalerlerinde ve teatral duman makinelerinde kullanılır ), su ve bazı FDA onaylı gıda aromaları bulunmaktadır. Kısacası, insanlar her zaman tükettikleri şeyler.

Likit Coil ile buharlaşıp solunum yapılır coil likitsiz bırakılır ise coilin iç materyali yanacaktır.


Elektronik Sigara Nasıl Kullanılır

Aslında kullanımı oldukça basittir, üzerinde ekran yada watt ayarı olmayan cihazlar tek tuş ile çalışmaktadır.

Öncelikle yapılması gereken atomizer içerisine likit doldurup pamukların tamamen nemlenmesi için en az 15 dakika beklemektir.(coili çıkartıp ıslatmak bu süreyi kısalatır ve daha güvenlidir.) 

Pillerin doğru takılı olduğundan emin olun cihaz üzerinde + ve - kısımları belirtilmiştir, Pillerin DÜZ  olan kısımları -(eksi) kısmıdır. Pil/Batarya Şarj edilir likit doldurulur ateşleme tuşu ile çekim yapılır.

Ekran yada watt ayarlı cihazlarda ise hazır coillerin üzerinde yazan watt değerleri ayarlanır her coilin kullanılabilir watt değeri ürün sayfasında ve coil üzerinde yazmaktadır. (50-110W olan bir coil için 40w gibi düşük bir değerde başlanıp çekim yaptıkça watt değerini arttırmak coil ömrü için daha iyi olacaktır.)

Ateşleme tuşuna basılı olduğu halde çekim yapılmaz ise coil içerisinde hava akışı olmayacağından sıcak hava pamuk üzerinde yoğunlaşır bu durum coilin çabuk yanmasına sebep olacaktır. Önerilen yöntem çekim yapmaya başlayıp ateşleme tuşuna basılmasıdır. Bir ufak not çekim yaparken ilk başta içerisine hafif üfledikten sonra çekim yapmak coil üzerinde bulunabilecek olan fazla likitin dışarı atılmasını sağlar sıçratma gibi sorunların önüne geçilmiş olur.


Önemli Kullanım Detayları


1. Cihazın Mod kısmının (ekran batarya) sıvı temasına izin vermeyiniz her elektronik sigara modu sıvı temasına karşı korumalı değildir.

2. Çekim aralarına 15 saniye gibi zaman tanıyınız bu durum coilinizin soğunmasına yardımcı olacaktır, sıcak coil ile tekrar ateşleme yapılır ise coilin ömrü kısalır.

3. Çekim yaparken çok kısa içerisine hava üfleyin. Bu şekilde coil pamuğunda oluşabilecek fazla likit dışarı atılır ve likit sıçratması dediğimiz sorunun önüne geçilmiş olur.

4. Atomizer içerisine kullanacağınız kadar likit doldurun. 8ml likit alan bir atomizeri tamamen doldurup gün içerisinde yarısını kullanacaksanız akşam içerisinde likit ile bıraktığınızda sabah likiti akmış olarak görebilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda içerisinde az likit olsun ve yan yatırın coil likit ile temas etmez ise likit akıtmasıda olmayacaktır.

5. Nikotin oranını seçimini size uygun olarak yapın. Nikotin oranı her kişide değişir, kullandığım sigara 9mg yada 3mg buna göre kaçlık likit almalıyım gibi bir sorunun likitlerde net bir karşılığı yoktur(sigaradan gelen duman ile elektronik sigaradan gelen çok farklıdır), tamamen deneyerek anlayabilirsiniz. genel olarak yeni başlayanlar 3mg nikotin ile başalar yeterli gelmez ise 6mg yada 9mg olarak devam edecektir.(ilerleyen zamanalrda nikotin oranını yavaş yavaş düşürünüz)

6. Kullandığınız likit aromasını ara ara değiştirin. Örneğin 1 ay çilekli kullandınız 1 ay limonlu kullanın. Sürekli aynı likiti çok kullanırsanız nadiren de olsa görünen buharcı dili denilen durum ile karşılaşırsınız, bu şekilde likitlerden tat almayabilirsiniz.

7. Elektronik Sigaraların neredeyse tamamı Prizden şarja uyumlu değildir bu sebepten üretimi çinde yapılan 0.20$( bugünün parası ile 1.3tl) Cep telefonu şarj aleti paket içeriğine ilave edilmez. Şarj için pc / powerbank gibi 1A çıkışlı cihazlar önerilir. Bütçeniz uygun ise pilleri Harici Pil Şarj Aleti ile şarj edebilirsiniz. 


Uyarılar Önlemler


1. Cihazı fırtınalı havalarda veya tozlu ortamlarda kullanmayın.

2. USB bağlantı noktasını ve şarj cihazını doğru şekilde bağlayın. Şarj olurken ateşleme yapmayın.

3. Şarj için mod üzerinden yapıyorsanız Bilgisayar - Powerbank gibi 1 Amper çıkışlı cihazlar ile şarj ediniz. Yeni nesil TV Ps ürünlerine usb çıkışları mevcuttur.

4. Cihazı cebinize veya çantanıza doğrudan koymayın; para/anahtar gibi dış yüzeyi etkileyecek maddeler ile karıştırmayın,

5. Mod üzerinden şark esnasında batarya/pil ısınabilir.

6. Aşırı sıcaklıklara koymayın;

7. Dahili bataryayı sökmeye çalışmayın.

8. Lütfen Modunuzu düşürmeyin, atmayın veya kötüye kullanmayın, zarar verebilir.

9. Lütfen kullanımda değilken cihazı kapatın.

10. Cihazı ıslatmayın,ısıtmayın.